Erfgoeddag zondag 21 april

Tijdens Erfgoeddag wordt het roerend en immaterieel erfgoed via gratis activiteiten in de kijker gezet. Dit jaar vindt Erfgoeddag plaats op zondag 21 april met als thema ‘Stop de tijd!'. Een ideaal thema om stil te staan bij historische objecten die dankzij goede zorgen de tand des tijds hebben overleefd. Ook Geel investeert in behoud en beheer van erfgoed.

 

Stadsdiensten, erfgoedcel k.ERF, lokale musea en verenigingen bieden je een uitzonderlijk programma aan van 10u tot 18u op de site van het Gasthuismuseum. Ze gingen op zoek naar de meest wonderlijke voorwerpen die met zorg geconserveerd en zo nodig met precisie gerestaureerd werden. Op Erfgoeddag kan je deze schatten uitzonderlijk bewonderen in en rond het Gasthuismuseum dat uitpakt met eigen topstukken zoals het schrijn van de Heilige Dimpna, maar ook met pareltjes uit het stadsarchief, het Bakkerijmuseum en het Klokkenmuseum. Ook de verenigingen dragen hun steentje bij: zij stellen in de Gasthuisschuur uitzonderlijke voorwerpen uit hun persoonlijk archief tentoon. Je krijgt daarnaast meer uitleg van een erfgoeddeskundige en tussen de objecten demonstreren professionele restaurateurs en erfgoedexperts. Voor kinderen is er een aangepast programma: het Gasthuismuseum vraagt hun hulp bij het oplossen van een moordmysterie.

 

De site van het Gasthuismuseum is de uitvalsbasis voor enkele gidsbeurten. Naar gewoonte openen ook de musea hun deuren. Je kan terecht in het Klokkenmuseum, Bakkerijmuseum en Lampenmuseum. En wie meer wil weten over de archiefstukken die tentoongesteld worden tijdens Erfgoeddag, die kan op donderdag 25 april om 20u terecht in de Gasthuisschuur voor een gratis lezing over restauratie en conservatie van Geelse archiefstukken.

 

meer info: cultuurdienst, 014 56 63 90, www.erfgoedcelkerf.be.

 

Parking Gasthuismuseum gesloten tijdens Erfgoeddag

Op zondag 21 april is de parking van het Gasthuismuseum niet toegankelijk door de activiteiten van Erfgoeddag.  Er is parkeergelegenheid aan de achterkant van het museum, op de parking van het kinderdagverblijf De Augustientjes. De inrit van deze parking bevindt zich in de Kollegestraat. Ook de parking van KOGEKA in de Amandus Devosstraat (tegenover parking Delhaize) kan die dag vrij gebruikt worden.

 

meer info: gasthuismuseum, 014 56 68 40, gasthuismuseum@geel.be

 

Open Wervendag zet Noord-Zuid Kempen in de kijker

Tijdens Open Wervendag op zondag 28 april kan je de werkzaamheden binnen het project Noord-Zuid Kempen van zeer dichtbij bekijken. Eén van de deelprojecten is de aanpassing van het afrittencomplex ‘Geel-West’ op de E313. Er worden twee rotondes met fly-over en fietstunnels aangelegd en de bruggen over de E313 en het Albertkanaal worden integraal vervangen. Tijdens de rondleiding bezoek je de tuikabelbrug over het kanaal, de fly-over aan de noordelijke rotonde met fietstunnels, de verhoogde bouw van de brug over de E313 en de zuidelijke rotonde. De rondgang over de site start aan de parking van DAF in Westerlo.

 

meer info: www.openwervendag.be, www.noordzuidkempen.be

 

Verken Geel al golfend

Wie Geel wil verkennen, kan dat vanaf zondag 28 april ook al golfend. City Golf biedt een wandeling met begeleider aan in de stad, waarbij de bezoekers tijdens die wandeling ook een partijtje golf kunnen spelen. Geen golf op een klassieke golfbaan, maar wel op diverse locaties in de binnenstad. Speciaal hiervoor werd een unieke wandeling uitgestippeld, die de deelnemers op twee uur tijd langs zes verschillende locaties brengt. Golfervaring is niet nodig, het plezier staat voorop.

 

Naar aanleiding van de lancering van City Golf Geel maak je kans op een duoticket om op zondag 28 april in de namiddag een tweetal uurtjes onder begeleiding te komen City Golfen. Meer info over de wedstrijd vind je op www.geel.be onder rubriek toerisme. Deelnemen kan tot en met 21 april.

 

meer info: Toerisme Geel, 014 56 63 80, toerisme@geel.be

 

Sociale kavels en koopwoningen

Kleine Landeigendom Zuiderkempen verkoopt sociale kavels en woningen en appartementen in elf gemeenten, waaronder Geel. Kandidaten moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Het inschrijvingsgeld bedraagt 50 euro per register. De toewijzing van de woongelegenheden en de sociale kavels gebeurt in volgorde van inschrijving, rekening houdend met de voorrangsregeling beschreven in het overdrachtenbesluit van de Vlaamse Regering van 29 september 2006. Bij aankoop van een sociale koopwoning ga je de verbintenis aan om deze woning minstens twintig jaar persoonlijk te bewonen. Bij aankoop van een sociale kavel ga je de verbintenis aan om binnen de vier jaar de woning winddicht te bouwen en de woning minstens tien jaar persoonlijk te bewonen.

 

meer info: Kleine Landeigendom Zuiderkempen, 014 54 41 83, www.klz.be

 

Betaalbaar woonkrediet via Vlaamse Woonlening

Wie voldoet aan de voorwaarden kan een sociaal krediet aanvragen bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). De rentevoet is afhankelijk van je gezinssituatie, je inkomen en de verrichting waarvoor je leent. Momenteel liggen de rentevoeten tussen 1,19% en 2,97%. Er zijn twee soorten kredieten: voor de aankoop en renovatie van een woning en voor de renovatie van je eigen woning. Om in aanmerking te komen, moet je voldoen aan enkele voorwaarden inzake inkomen, eigendom, solvabiliteit en leeftijd. Daarnaast ben je verplicht om de woning gedurende twintig jaar te bewonen. Voor de aanvraag van een sociaal woonkrediet of voor meer info over de voorwaarden kan je je wenden tot Kleine Landeigendom Zuiderkempen.

 

meer info: Kleine Landeigendom Zuiderkempen, 014 54 41 83, www.klz.be

 

Activiteiten dienstencentrum Luysterbos

In dienstencentrum Luysterbos starten enkele nieuwe lessenreeksen en activiteiten. Vrijdag 19 april start een reeks van acht lessen Zumba Gold. De lessen worden gegeven in de gekende exotische sfeer maar zijn aangepast zodat iedereen goed kan volgen. Je betaalt 20 euro voor de volledige reeks, vrijetijdspassers betalen 10 euro. Inschrijven is noodzakelijk.

 

Op maandag 22 april kan je gratis deelnemen aan de workshop ‘Aan de slag met nieuwe media’. Je maakt kennis met Iphone, Facebook en Wii en je leert meer over wat je met je computer kunt doen. Tijdens de workshop kan je vrij vragen stellen. Inschrijven is noodzakelijk.

 

meer info: Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@ocmwgeel.be